Rene de Jong

Na mijn studie informatica ben ik begonnen as programmeur. Na een aantal jaren als programmeur gewerkt te hebben kreeg ik een baan aangeboden als universitair docent en kwam ik erachter dat mijn echte passie ligt in het overbrengen van kennis op het gebied van software ontwikkeling. Ik ben nu al meer dan 15 jaar als zzp’er actief in het geven van trainingen en consultancy m.b.t. software ontwikkeling.  Ik ben actief op het gebied van requirements, architectuur en design, implementatie en testen. Daarnaast help ik projecten bij het op een succesvolle manier toepassen van agile en scrum.

Wat mij werk zo mooi maakt is dat ik bij vele bedrijven en instelling in de keuken kan en mag kijken. Het is interessant om te zien dat ieder bedrijf op een andere manier software ontwikkeld en dat je bepaalde fouten bij vele bedrijven terugziet. Vooral in de laatste jaren, waarin bedrijven steeds beter worden in agile en scrum zie je dat er steeds meer aandacht is voor de kwaliteit van software systemen. Vele bedrijven en organisaties beginnen langzaam te ontdekken dat ze meer een software bedrijf zijn dan iets anders.

Een andere trend die je duidelijk ziet de laatste jaren is de hoeveelheid aan programmeer talen, platforms, frameworks en libraries. Het is als ontwikkelaar bijna onmogelijk om kennis te hebben van al deze verschillende mogelijkheden en technieken. Waar een ontwikkelaar vroeger alleen kennis van een bepaalde programmeertaal moest hebben, moet een ontwikkelaar nu naast de kennis van de programmeertaal ook kennis hebben van de business, requirements, architectuur, testen, agile, enz.

Deze complexiteit is wat het vak van software ontwikkelaar zo mooi maakt, en het is mijn passie om mijn kennis en ervaring van software ontwikkeling over te brengen in de vorm van trainingen, coaching en consultancy.